Effect of Mother/Infant Skin-to-Skin Contact on Postpartum Depressive Symptoms and Maternal Physiological Stress

Länk till forskningsartikeln: Effect of Mother/Infant skin-to-skin Contact on postpartum depressive symptoms and maternal physiological stress

Sammanfattning: En grupp av nyförlösta kvinnor och deras nyfödda blev tillfrågade att ha hud mot hud-kontakt sex timmar per dag första veckan och sedan två timmar vecka två-fyra, medans deltagare i kontrollgruppen inte fick några direktiv om att använda hud mot hud-kontakt. Studiegruppens självrapporterade symtom på förlossningsdepression genom två olika formulär var betydligt mindre jämfört med kontrollgruppen både vid mätning vid en vecka och en månad, men började jämna ut sig runt två-tre månader. Barn som får mycket hud mot hud-kontakt gråter mindre, sover bättre och mår allmänt bättre vilket direkt påverkar den förlösta kvinnans mående positivt.

Studiens styrkor/svagheter: Finns inga direkta svagheter som jag lagt märke till. Studien är väl uppbyggd med tydlig datainsamling och förklaring på tillvägagångssätt samt en bra resultatbeskrivning.

Egna slutsatser: Hud-mot-hudkontakt (HMH) är en viktig komponent för att motverka förlossningsdepression. Armbärande, bärsjal och bärsele ska ses som viktiga verktyg i att kunna upprätthålla en långvarig HMH-kontakt för ett ökat välmående hos både förälder och barn. Jag ska försöka hitta en forskningsartikel som även tar upp den andre förälderns roll och mående gällande HMH-kontakt.

 

En reaktion till “Effect of Mother/Infant Skin-to-Skin Contact on Postpartum Depressive Symptoms and Maternal Physiological Stress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s