The effects of walking speed and carrying techniques on intra-abdominal pressure in women

Länk till forskningsartikeln: The effects of walking speed and carrying techniques on intra-abdominal pressure in women. 

Sammanfattning: Det inre buktrycket ökar med snabbare gånghastighet. Sidobärande och frontbärande, som är de bärtekniker förlösta mammor använder främst, ökar det inre buktrycket – särskilt vid upptagande. Buktrycket var lägre om man plockade upp med båda armarna i en hukposition eller s.k squat-position. Att bära mellan upptagande och nerläggande gav ett buktryck som låg mellan de högre trycknivåerna och de lägre.

Studiens svagheter/styrkor: Majoriteten av studiens deltagare (78%) hade inte fött barn, men var friska i övrigt och verkade inte ha några bäckenbottenproblem. Det är oklart hur mycket det ökade inre buktrycket kan orsaka bäckenbottenproblem, men forskarna i studien anser ändå att viss försiktighet skall tas med att bära ojämnt och minska gånghastigheten vid bärande under första tiden efter post-op.

Egna slutsatser: Även om studiens resultat främst består av data från kvinnor som ännu inte fött barn är det ändå intressant att veta hur buktrycket påverkas av hur/vad/när vi bär. Som nyförlöst, oavsett vaginalt eller genom kejsarsnitt, är kvinnans bäckenbottenmuskulatur och mag/rygg-muskulatur försvagad. Jag tror därför att kvinnans kropp har svårare för att stå emot det ökade buktrycket som trycker på bäckenbottenmuskulaturen och kan öka risken för framfall och inkontinens. Det är absolut bra och viktigt att bära sitt barn, men jag anser också att det är viktigt att förstå och vara medveten om hur det påverkar kroppen, samt vad man kan göra för att träna upp sin muskulatur igen.

 

En reaktion till “The effects of walking speed and carrying techniques on intra-abdominal pressure in women

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s