Expectant father’s beliefs and expectations about fathering as they prepare to parent a new infant

Länk till forskningsartikel: Expectant father’s beliefs and expectations about fathering as they prepare to parent a new infant

 

Sammanfattning: Amerikanska, blivande pappor diskuterade sin föräldraroll, och att den tog fart först när barnet passerat spädbarns- och småbarnsåren. De sökte sig till sin kvinnliga partner i första hand som föräldrastöd, och i andra hand andra kvinnliga släktingar. Detta visade på att männen generellt saknade en manlig förebild att vända sig till för föräldrasupport och att de uppfattade kvinnorna som föräldraexperter. Papporna verkade känna att de inte var fullt kapabla att ta hand om sina barn, särskilt under de första åren. Forskarna diskuterar att även om papporna är fysiskt närvarande så är det inte en garanti för emotionell anknytning till barnet, vilket kan få negativa konsekvenser i framtiden.

Egna slutsater: Det är förvisso en amerikansk studie, och svenskar generellt har ett mer jämställt föräldraansvar. Men majoriteten av de icke-födande föräldrarna återgår till arbete efter två veckor. Att bära sitt barn under de timmar man är hemma från jobbet tror jag därför är oerhört viktigt för att hjälpa till med och stärka anknytningen. Även biologiskt födda män får ett ökat oxytocinutsläpp i kroppen – med alla oxytocinets fördelar som effekt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s