Att bära under varma dagar

img_2127
Solhatt och ringjsal

När sommaren närmar sig så dyker det alltid upp frågor om hur man bär barn när det är varmt ute. Vad är svalast att bära i? Vad ska barnet ha på sig? Hur undviker man allt svett? Jag vill understryka att oavsett vad man har på sig och vad man bär i så kommer det att bli både varmt och svettigt. Det finns inget magiskt bärdon som isolerar och tar bort all alstrad värme mellan dig och ditt barn. Men det finns lite tips som jag vill dela med mig utav:

– Undvik att bära under de varmaste timmarna på dagen, mellan ca kl 11-15. Gå/sitt i skuggan så mycket som möjligt. Fundera på om du MÅSTE bära, eller om det går lika bra med barnvagn?

– Skyl er gärna mot direkt solljus genom att använda paraply mot solen.

– Ha ett lager klädbarriär mellan dig själv och barnet för att undvika direktkontakt med svett och värme.

– I klädväg är det skönt med tunna plagg i lin, merinoull eller silke. Både för dig och ditt barn. För att slippa solkräm, skyddande strumpor och liknande så kan man köpa lite för långa byxor som täcker barnet fötter. Har man långa sjalsvansar så kan de användas som solskydd för bara ben/fötter.

 

img_2063
Solhatt, långa tunna byxor och ryggsäcksknyt.

– Använd solhatt till ditt barn. Blir ditt barn för varmt går det bra att ta av den när ni befinner er i skugga.

– Du kan använda en tunn trasa som barriär, som ditt barns ansikte kan vila emot om du har urringning. Var observant så att det inte täcker barnets andningsvägar.

– Med trikåsjal bör du alltid ha tre lager tyg som ger stöd åt barnet. I knytet Pocket Wrap Cross Carry kan du ta ner horisontella passet över barnets rygg för att få det lite svalare, men måste då stödja barnets rygg med en hand. Exempel på tunnare trikåsjalar: Coracor, Sjala Baby Soft, Aldoria, Babylonia Tricot Slen Bamboo, Hana Baby, Jpmbb Basic.

– Med vävd sjal är enlagersknyt såsom FWCC, Kangaroo, Rucksack, Simple Hip Carry och ringsjal att rekommendera.

– Material som upplevs som svalare är lin, hampa och silke. Alla tre är starka material, och därför är många sjalar med dessa material generellt av det tunnare slaget. Ull är temperaturreglerande och suger inte åt sig fukt på samma sätt som lin eller bomull, utan transporterar bort delar av den alstrande värmen och fukten.

– Selar utan spädbarnsinlägg är ganska svala då de ger mer lufttillströmning längs med panelens utsida. Många märken har också selar i mesh. Meh Dai (Knytsele) är också ett svalare alternativ.

img_2062
Paraply och sjalsvans som solskydd. Ingen solhatt för att undvika värmeslag.

– Du bör erbjuda ditt barn bröstet eller flaskan mycket oftare eftersom det är varmt att bäras och barnet svettas mycket mer. Barnet kan lätt bli dåsigt av värmen och det är lätt att glömma bort att vätska upp barnet. Försök komma i skugga, och väck barnet om det behövs.

– Bär hellre kortare stunder men oftare, än längre stunder.

– Känn efter i barnets nacke och övre delen av ryggen om barnet är varmt. Om du är svettig, men inte barnet kan det vara (men behöver inte) ett tecken på att barnet är överhettad och inte kan temperaturreglera med att svettas

– Att bära sitt barn i armarna är också ett gott bärande!

– Barnvagn är ett utmärkt alternativ för att få det lite svalare, så länge man inte stänger in barnet med överhängande filt eller liknande. Barnvagn är inte ett sämre alternativ, det är bara ytterligare ett verktyg för att ge barnet det det behöver.

0 kommentarer på “Att bära under varma dagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: