Den nyförlösta kroppen och barnbärande

Jag vill börja med att säga att nedanstående text skall ses som generell information, skriven av mig utifrån min erfarenhet och den kunskap jag inhämtat som Leg. Sjuksköterska med inkontinensutbildning, certifierad Bära Barn-konsult och allmän nörd i att läsa vetenskapliga artiklar och facklitteratur. Jag lägger ingen värdering i hur andra gör, då jag tror att alla gör det de tänker är bäst för sig själva och den situation de lever i, och jag vill heller inte skrämmas. Detta skall istället ses som ett sätt att lyfta och medvetandegöra hur barnbärande i stort kan påverka den bärande kroppen både på kort och lång sikt och vad man kan göra för att förebygga samt se till att kroppen mår bra även i framtiden.

– DEN NYFÖRLÖSTA KROPPEN
Under en graviditet och förlossning händer väldigt många saker med kroppen, och i många fall tar det tid innan kroppen återhämtar sig. Ibland blir det permanenta skador. Bäckenbottenmuskulaturen tänjs ut och kan i värsta fall brista, urin- och analinkontinens ett tag efter är inte ovanligt, kanske har man fått en permanent delning utav sina magmuskler – så kallad Diastasis Recti eller genomgått ett kejsarsnitt. Även om en förlossning varit helt komplikationsfri så är ändå ”underredet” ganska trött. Den första tiden rekommenderas man att inte lyfta något tyngre än barnet och bör inte börja styrketräna/springa eller annan kraftigare fysisk ansträngning förrän man varit på sin efterkontroll hos mödrahälsovården.

BARNET OCH ANKNYTNINGSPERSONER
Det nyfödda barnet upplever ett slags psykiskt och fysiskt trauma vid födseln, från ett mörkt, trångt och varmt omhuldande utrymme med dova ljud till ljus, kyla och höga ljud. Att barnet vill vara nära den första tiden är naturligt och instinktivt. Forskning visar på att hud-mot-hudkontakt frisläpper mycket oxytocin som brukar kallas för kärlekshormonet eller närhetens hormon som har många positiva fördelar. Det kan öka anknytningen mellan barnet och båda föräldrarna samt minska stresshormonnivåerna hos både barnet och vårdtagarna. Utöver det så har man sett att det kan minska risken för förlossningsdepression samt främja amningen. Med hjälp utav barnbärande i armar eller med hjälp av bärdon såsom sjal och sele så kan denna hud-mot-hudkontakt förlängas.

Vad jag tycker är viktigt att påpeka är att många bärdonsföretag skriver om barnbärandets positiva fördelar utifrån den forskning som finns – vad som inte är så känt är att den forskning som det hänvisas till i extremt få fall är genomförd utifrån ett bärandeperspektiv med bärdon. Oftast handlar forskningsresultaten om direkt hud-mot-hudkontakt eller känguruvård på sjukhus, och barnen är i många fall för tidigt födda. Det går inte att dra direkta paralleller till barnbärande med bärdon. Det är oftast inte bärande med sjal/sele i sig som gör att barnet skriker mindre och att stressen minskar utan närheten till och kommunikationen med anknytningspersonerna. Alltså är det ”lika bra” med att bära barnet i armarna, eller ligga hud mot hud när man maratontittar på Netflix. Man kan istället försöka se bärdon som ett verktyg och en förlängd arm för att rent fysiskt orka mer närhet.

BARNBÄRANDE SOM FYSISK AKTIVITET
Att bära sitt nyfödda barn är en form av fysisk aktivitet och aktiverar många muskler i kroppen. Att bära barnet i armarna på olika sätt är det vanligaste och mest naturliga sättet, och oftast (men inte alltid) det mest skonsamma sättet då den bärande ofta byter bärandeposition, position på barnet och vilken arm som bär tyngden för stunden. Det blir naturligt att byta position, lämna över barnet till någon annan eller lägga ner barnet när man blir trött i armarna. Vad som kan vara problemet är att man ofta har en dominant sida där man föredrar att bära barnet på, vilket skapar olikheter i belastning på kroppen.

Att bära sitt barn i ett bärdon gör att man ofta kan bära längre stunder utan att man blir trött och det är ofta ett statiskt (ensidigt, monotont) arbete. Många muskler fortsätter dock att arbeta under ”arbetstiden” och man känner inte alltid av någonting förrän kanske dagen efter eller rentav några veckor senare att man börjar bli sliten i kroppen, att man är stel eller har ont i ryggen. När musklerna arbetar så bryts de ner. Uthållighet och styrka byggs upp under vila, alltså när musklerna inte behöver arbeta. Men bär man många timmar på samma sätt varje dag så finns det inte tillräckligt med tid för musklerna att bli starkare, utan de bryts gradvis ner och andra muskler behöver ibland kompensera för detta. Oavsett hur ergonomiskt ett bärdon är, och oavsett hur noga man spänner selen/sjalen så upplever många att man tillslut får ont i ryggen eller att det blir obekvämt, och tror att det är bädonets fel när det kanske egentligen beror på ensidig belastning på kroppen.

Att bära sitt barn, särskilt på mage, skapar också ett tryck vilket ökar det inre buktrycket. Det finns nästan ingen forskning kring detta, och det jag skriver nu är en blandning av egen erfarenhet, min grundläggande kunskap om kroppens fysiologi samt vad jag kunnat ta till mig av forskning inom andra områden samt facklitteratur. Ett ökat buktryck leder till en större belastning på bäckenbottenmuskulaturen. Och precis som våra muskler i exempelvis rygg och axlar så bryts denna muskulatur också ner vid stor påfrestning. Detta kan leda till (men måste inte alltid) inkontinensbesvär, framfall av livmoder och/eller slidväggar, ökad värk i bäckenbottenregionen och fördröjd läkning efter förlossning. Jag som burit väldigt mycket och aldrig använde barnvagn (alltså ALDRIG) började tillslut få problem med framfall när min son var runt två år gammal. Så pass mycket att livmodertappen kunde kännas bara 3-4 cm in i slidan, vilket återhämtat sig efter regelbunden bäckenbottenträning (och minskat bärande).

Det är viktigt att tillgodose våra barns närhetsbehov och att kunna läsa vardagspusslet, men det är också otroligt viktigt att ta hand om våra kroppar. De ska (eventuellt) klara fler graviditeter och hålla i många år framöver.

ATT TÄNKA PÅ
– Variera ditt bärande! Bär du flera timmar per dag är min rekommendation att du använder mer än en typ utav bärdon för att ändra lite på belastningspunkterna. Variera med olika knyt och olika positioner på barnet.

– Bär hellre kortare men fler stunder än få långa stunder för att kunna ge kroppen mikro-pauser.

– Ladda ner appen ”TÄT” och kom igång med knipträning. En app där du till och med kan sätta påminnelselarm så att det blir gjort. Går att genomföra när du kör bil, när du lagar mat eller står i duschen.

– Påbörja MammaMage-träning för stärka upp din inre bålstyrka.

– Om det går, undvik att tandembära alltför tidigt om du inte måste. Även om det känns bra och man känner sig som en Superförälder så belastar det kroppen jättemycket.

– Om du genomgått ett kejsarsnitt så undvik gärna bärselar med midjebälte, att ha för mycket tyg i midjan med en bärsjal och liknande. Nästintill alla knyt går att anpassa för att minska trycket på magen. Utöver påfrestningen av en graviditet så är nedre delen av buken skadad och behöver få tid på sig att läka.

– Bär gärna i armarna när möjligheten ges. Barnet placeras oftast högre upp vilket inte skapar så mycket tryck då barnet vilar på bröstkorgen/revbenen.

– Använd barnvagn när tillfälle ges! Ett utmärkt redskap för att hjälpa till i vardagen. Tänk dock på HUR du går med vagnen!

– Om du har besvär med bäckenbotten, muskelstelhet eller liknande så sök hjälp hos en sjukgymnast/fysioterapeut/massageterapeut för att få hjälp. I Sverige finns det några fysioterapeuter som är specialistutbildade inom kvinnohälsa.

– Ta hjälp utav en certifierad Bära Barn-konsult för att få individuell hjälp med ditt barnbärande.

– Våga be om hjälp och avlastning!

0 kommentarer på “Den nyförlösta kroppen och barnbärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: