Myten om den perfekta c-kurvan och m-positionen

posishNäst intill alla inom barnbärar-communityt har nog varit i kontakt med begreppen C-kurva och M-position. Var kommer de ifrån och vilken betydelse har dessa begrepp för barnbärandet?

C-kurvan är det begrepp som används om hur det nyfödda barnets rygg bör se ut i en bärsjal/sele, och är lite missvisande och istället pratar jag hellre om att barnet har en lätt kurvad rygg.

Det nyfödda barnets ryggrad är som bekant inte så utvecklad, och barnet ligger gärna i en ihopkrupen position precis som den gjort i magen. Redan efter två-tre veckor börjar barnet bli starkare och rätar också ut sig mer. Kanske sträcker och lyfter barnet mer på huvudet och vrider huvudet fram och tillbaka, benen och armarna rör på sig mer än tidigare. Allt eftersom veckorna går blir barnet allt starkare och uthålligare i nacken och ryggen, förutsatt att barnet också får spelrum för att öva upp sin styrka. Redan från två-tre månader börjar barnet bli så starkt att det vill börja titta runt, och i famnen kanske barnet börjar trycka sig utåt, luta sig och vrider åt sidan. Ryggraden utvecklas och rätar ut sig mer. Vid denna ålder är det svårt att urskilja någon ”c-kurva” i vaket tillstånd eftersom barnet aktivt sträcker på ryggen, och kommer fram först när barnet slappnar av och vilar/sover.

M-positionen – att knäna är högre än rumpan och lätt spridda kallas också för grodpsositionen och är en position som de allra flesta nyfödda intar. Inget barn har exakt samma position, och vissa nyfödda föredrar att ha knäna under magen medan andra barn vill ha sina ben naturligt brett spridda. Vissa barn vill sitta med djupare böjda knän, andra barn föredrar en grundare position. Vad är då tillräckligt god m-position? Den perfekta m-positionen är något som är skapat utifrån forskning om höftledsdysplasi och handlar egentligen om den optimala vinkeln på lårbenshuvudets position i höftledsgropen för att ”läka” höftledsdysplasin. För friska barn är detta högst troligt därför inte lika viktigt.

Utifrån min erfarenhet och det jag lärt mig så anser jag att de säkerhetsrekommendationer som finns för barnbärande i stort är bäst tillämpbara på nyfödda barn, och är mer som riktlinjer snarare än regler på hur man bör bära sitt barn. Alla barn är olika och föredrar olika positioner samt utvecklas på olika sätt. Så länge barnet har fria luftvägar och bärandet känns bekvämt för både barn och för den som bär så kan man därefter anpassa efter behov.

TIPS:
– Stirra dig inte blind på om barnet har tillräckligt bra kurvad rygg och tillräckligt djup m-position. Har barnet fria andningsvägar? Verkar barnet nöjt? Känns det bra för dig som bär?

– Respektera barnets föredragna position och anpassa bärdonet efter det, INTE anpassa barnet efter bärdonet. Detta gör att vissa barn inte kan/vill bäras i nyare bärselar som inte kräver spädbarnsinlägg, då även minsta inställning kan vara för brett för just det barnet. Likaså att ett barn kan bli missnöjt om man försöker tvinga ihop knäna då man är rädd för att det blir för brett. Följ barnet!

– Acceptera att ibland är ett knyt eller en stund kanske inte helt ”Handsfree”, särskilt om det lilla barnet är vaket och inte vill sitta fast med huvudet under sjalen. Då får man vara beredd att stötta upp det tunga huvudet lite med en hand istället. Barnet kanske vill se runt även om nackstabiliteten inte är bra än, eller kanske vill se på ditt ansikte, eller upplever att det blir för varmt för att ”sitta fast” med huvudet i sjalen. Ett nyfiket barn runt 3-4 månader kanske inte vill ha sina armar innanför bärdonet, då är det helt ok att låta en eller båda armar vara utanför så att barnet själv kan få vrida sig och på så sätt öva upp sin ryggmuskultatur. Dock får man som bärare vara beredd på att stötta upp över ryggen med en hand vid behov.

– Acceptera att man kanske kan behöva spänna om en sjal eller ändra inställningar utifrån vilken position barnet vill ha och om barnet är vaket eller har somnat.

0 kommentarer på “Myten om den perfekta c-kurvan och m-positionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: