VAD ÄR ERGONOMI OCH HUR ANVÄNDER VI BEGREPPET?

Vi börjar med begreppet ergonomi; som betyder ”läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar”. Ergonomi har inte en fast definition, utan innebörden utav ergonomi varierar beroende på i vilket sammanhang det används. Så det finns inget svart eller vitt, rätt eller fel när det handlar om ergonomi utan om HUR ergonomiskt något är i relation till vad man jämför med i en specifik situation.

img_4953
Generell bild på barnets utveckling och hur positionen förändras med tid. M-position överst, C-kurva underst. 

I många barnbärar-kretsar, i olika riktlinjer och i olika instruktioner för olika bärdon definieras en god ergonomisk position som att barnet har en c-formad rygg och att barnets ben är i högre position än rumpan och bakifrån ser ut att formas som ett M. Denna så kallade grodposition är en föredragen position av många spädbarn som ofta själv intar denna position när de får ligga på bröstet. Ovanstående allmängiltiga rekommendationer uppstod efter att barn tyvärr avlidit av kvävning i bärdon, och för att få fortsätta bära i sjal/sele var säkerhetsriktlinjer ett måste. Ovanstående position underlättar därför ett gott stöd och fria luftvägar hos barnet.

Är andra positioner därför livsfarliga för barnet? NEJ! Ett grundare säte blir inte per automatik farligare för barnet, däremot kan det bli tyngre för den som bär. Men det måste också sättas in i andra sammanhang och påverkas av olika faktorer. När vi pratar om ergonomi inom barnbärandet måste vi skilja på vad som är ergonomiskt för barnet och vad som är ergonomiskt för den som bär. Det går inte alltid hand i hand.

Flertalet nya modeller av bärselar som inte kräver ett spädbarnsinlägg gör reklam för att de kan användas från nyfödd. Min personliga erfarenhet är dock att dessa selar inte är så optimala för det nyfödda barnet och några veckor framåt. För bäraren kan det upplevas som ergonomiskt och avlastande att bära, men inte för barnet då selen kan vara för stor/för bred/för lång och inte kan anpassas bra efter barnets föredragna kroppshållning. Likaså finns det selar där barnet sitter riktigt bra första tiden, men inte är så ergonomisk för den som bär. Så frågan man måste ställa sig när man undrar om en sele är ergonomisk – pratar man utifrån den som ska bära eller den som ska bli buren?

Det finns också medicinska orsaker, skador, sjukdomar eller preferenser som gör att barnets eller bärarens position måste justeras. Ett barn med reflux eller kolik kan exempelvis med fördel bäras i en grundare position där knäna inte är så uppdragna, för att minska obehag och smärta i magområdet. En bärare med reumatism, muskelskador eller funktionella nedsättningar kanske inte kan knäppa på sig en sele på det sätt som många ”ergonomiska” bärselar är utformade och behöver något som kan tas på först för att sedan sätta i barnet. Vi har också olika kroppsformer och kroppstyper som påverkar hur väl en bärsele sitter på oss, eller hur bra barnet sitter i bärselen. Alla bärdon har sina för- och nackdelar och det finns inte ett enda bärdon som är ”One to rule them all”.

Ibland kan det individuella behovet hos en bärare/barn också se annorlunda ut och därför kan de råd som ges av bärandekonsulter och Peer Supporters avvika från de säkerhetsrekommendationer och riktlinjer som finns.

img_4958
Här är min son fyra månader, och vägrade ha ena armen innanför utan ville istället kunna ta tag i saker och vrida sig. 

Barns utveckling spelar också en stor roll i det här med vad vi som bär upplever som ergonomiskt. Redan runt tre-fyra månader börjar många barn bli nyfikna på omvärlden och vill vrida sig utåt och kanske ha en eller båda armarna utanför. I en del fall söker man därför hjälp på hur man ytterligare kan hindra barnet från att luta sig för mycket utåt, då det blir tungt för den som bär. Ett av alternativen är att börja pröva höftknyt, då barnet ofta lugnar sig rörelsemässigt när det får se mer av omvärlden, men skapar snedbelastning för den som bär. För barnet är detta mer ergonomiskt, men kanske mindre för den som bär. Man kan också förstärka ett magknyt som gör att barnet får svårare att luta sig åt andra håll. Barnet hålls fast stadigare inuti sjalen men de kanske fortsätter att vrida på huvudet och försöker vrida på kroppen. Det blir mer ergonomiskt för den som bär, men mindre ergonomiskt för barnet som sitter fast i en icke önskvärd position (utifrån barnets perspektiv).

img_4956
My kommunicerar med sitt barn, som sitter framåtvänt i en bärsele. 

Runt fyra-fem månader upplever många föräldrar att deras barn vill sitta och titta utåt. Detta är en väldigt omdebatterad fråga och jag kan bara svara utifrån min kunskap och erfarenhet. Framåtvänt anses av en del vara oergonomiskt och inte bra för barnet då det blir för mycket intryck samt oergonomiskt för den som bär. Men var går gränsen för när det blir för mycket intryck? Och när passerar man gränsen för när det går från ergonomiskt till oergonomiskt? Utifrån vilka kriterier tänker man på? Att bära framåtvänt är en position där barnet bör vara aktivt och samspela med den som bär. Varken m-position eller c-kurva är aktuellt (det är sällan helt aktuellt även med inåtvänt bärande när barnet är aktivt då barnet sträcker på ryggen och aktiverar sina muskler).

img_4957
Förälder, syskon och det burna barnet tittar tillsammans på olika saker, och ett framåtvänt bärande kan ha många positiva fördelar för det aktiva barnet. 

Att bära framåtvänt blir inte per automatik direkt tungt eller skadligt för den som bär, utan handlar ofta om hur långa stunder man bär. Likaså för barnet handlar det om hur länge de är aktiva. När barnet inte längre vill samspela och är aktiv kan det vara dags att vända på barnet inåt. Det kan handla om tio minuter, eller en timme. Alla barn är olika och hanterar intryck och erfarenheter på olika sätt. Bära Barn-handledaren My från Enköpings Sjalotek höll i Bärsjalsutmaningen på instagram för ett tag sedan och skrev om #varierabärpositionen , om sidovänt samt framåtvänt bärande och vad man ska tänka på. Kan varmt rekommenderas!

Så… ergonomi är alltså varken svart eller vitt och betydelsen varierar beroende på i vilket sammanhang det används. En sele som anses som sämre ergonomiskt kanske är bättre ergonomiskt för någon annan, eller kanske bättre för barnet men inte för bäraren.

För någon känns det mer bekvämt att ha midjebältet på höften. För en annan måste barnet sitta så högt upp som möjligt för att det ska kännas bra. Vi är byggda på olika sätt, har olika kroppsformer och olika fysiska förutsättningar. Så istället för att svara på frågor om hur det ser ut så kan man börja ställa motfrågan: Hur känns det? För det spelar ingen roll hur korrekt någonting ser ut om det ändå inte känns bra. Så länge barnet har fria luftvägar och sitter säkert och är nöjd i sjalen/selen så spelar den ”perfekta ergonomiska positionen” ingen roll. För den är ju inte samma för alla…

0 kommentarer på “VAD ÄR ERGONOMI OCH HUR ANVÄNDER VI BEGREPPET?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: